8 oktober

Seldovia, Alaska

 

Seldovia blir vår vinterhamn för Orca. Vi kom till den lilla turist- och fiskestaden i mitten av augusti precis innan höststormarna började rulla in ute i Gulf of Alaska. De senaste veckorna har vi ägnat åt att göra klar båten för vintern och underhålla samt reparera småsaker. Vi umgås också med trevliga människor från stan som vi träffat. Nu när kvällarna blir mörkare läser vi en hel del och tittar på film. Biblioteket här är en guldgruva. Bra böcker och filmer och med bibliotekets wifi kan vi ha riktigt snabbt internet ombord.

 

Sommarseglingen från King Cove och hit har varit rik på upplevelser och vi har haft det väldigt bra. Naturen är storlagen från den karga delen av västra Alaskahalvön och Shumaginöarna till granskogarna på Shuyakön och Kenaihalvön. Det finns många bra ankarplatser och vi har bara sett en bråkdel. Som ofta önskar vi att vi kunde stannat längre i vissa områden.

 

Vi har sett många vilda djur, på land bland annat  björn, hjort och räv. Gråval, fenval och knölval finns det rikligt av, knölvalen går ofta förvånansvärt långt in i vikar och sund. Våra favoriter är annars uttrarna som finns överallt. De är inte särskilt skygga utan om vi stänger av utombordaren kan vi komma riktigt nära med jollen. De är väldigt charmiga då de simmar på rygg och putsar sig eller flyter med sina ungar på magen. I hamnen i Seldovia finns det en utter som kallas Otis och som blivit nästan som ett husdjur. Han är för tillfälligt väldigt upptagen med parning. Utterhonan bär sedan spermierna och bestämmer själv bästa tiden för befruktning utifrån väder och födotillgång.

 

Under sommaren har vi följt laxfisket och fått möjligheten att lära oss mycket om själva fisket och hanteringen efteråt. Det har varit intressant att se hur de fiskar och hur laxen fryses eller konserveras efteråt. Rommen är en särskild dyr delikatess, hanteras varsamt, fryses och säljs till Japan. Vi har nästan bara ätit fisk och det har varit roligt att prova många nya sätt att tillaga fisk. Färsk, fryst och rökt lax har vi fått av fiskare. Udo har fiskat hälleflundra, torsk och havsaborre. På vissa ställen finns det så gott om fisk att man bara behöver hänga ned en krok med lite bete i tio minuter för att få napp. Generellt har alla vi träffat varit mycket vänliga och vi har fått skjuts, blivit bjudna på middag, fått fisk, blivit guidade och haft många fina pratstunder. Jag har bakat mycket fler kakor än vanligt för att ge bort som tack och vi har också ofta haft gäster ombord på en öl, en fika eller middag.