23 maj

Nawiliwili, Kauai


Å, vad skönt det var att komma ifrån storstaden och ligga för eget ankare. Här i hamnen har vi kryssningsfartyg och pråmar på en sidan, men på andra sidan berg, träd och fågelsång.


Vi följer väderutveckligen noga, men hittills har mönstret med hög- och lågtryck över norra Stilla Havet varit ovanligt för årstiden och det har fortfarande inte stabiliserat sig. Trots det, verkar det som om måndag den 25 maj kan vara en okej dag för avfärd. Vi kan nog vänta oss alla typer av vindriktningar och styrkor. Det är ca 2000 M till Kings Cove, Alaska tid vi tänkt oss, vilket vi bör göra på 15 - 20 dagar, men, men, med svaga vindar kan det ta längre tid.


Det känns om om vi har allt väl förberett, men slutligt beslut om avfärd tar vi på måndag morgon.

Proviantering på Farmers Market. Inte billigt, men grönsakerna är fina och framför allt inte kylda så de håller längre.

Vi ligger bra för ankar innanför vågbrytaren, men då vågorna blir riktigt höga slår de över och vi rullar lite.

Hamnkontoret där hamnkaptenen Kristy och hennes medarbetare Cathy jobbar. De har varit vädigt hjälpsamma och trevliga och skjutsat oss till marknader. Cathy har höns och har givit oss ägg som inte varit kylda. Här, som i Sverige, är det svårt att få tag på ägg som inte varit i kylskåp. Okylda, helst otvättade ägg kan hålla många månader om man förvarardem rätt och vänder dem med några dagars mellanrum.

Här på Kauai hyrde vi bil två dagar och såg bland annat den djupa canyon vid Waimea. Kauai är mycket vacker, med höga berg och dalar och varierande landskap.

Hawaii är bättre för surfare än seglare. Denna kille surfar på Oahus norra kust.

Trees och jag provianterar i Chinatown i Honolulu. Här finns ett stort utbud av nötter, frön, torkad frukt, svamp och grönsaker. Vi vakuumförpackar allt och det kan hålla årsvis.

2 maj

Honolulu, Oahu

 

Sedan mitten av mars har vi varit till största delen på flytbrygga i Ala Wai marina, i Waikiki, Honolulu. Min son Joar med kompisen Grant kom på besök och då gjorde vi en tur tillbaka till Molokai för en dryg vecka. Molokai erbjuder ett annat Hawaii än Honolulu, där finns få turister och ett annat tempo. Kaunakakai, huvudorten, är så pass liten att alla hälsar, vi fick ofta skjuts när vi behövde och det viktigaste som till exempel livsmedelsaffärer, järnaffär, post och glassbar (!) är lätta att nå till fots.

 

Joar och Grant åkte hem efter påsk och sedan dess har vi har haft ganska intensiva arbetsdagar ombord. Vårt nya storsegel har kommit och vi har i samband med det, gjort underhåll på riggen, motorn är genomgången, vi har nya batterier (extra batteribank), värmesystemet ombord är servat, större proviantering är gjord, och till det kommer många mindre detaljer som är fixade. Allt har gått bra, även om det kan vara jobbigt när vi har segelmakeri på fördäck, verkstad i sittbrunnen, kontor och systuga ( i kombination!) i salongen. För det mesta går det att undvika krockar med vad och var saker och ting ska göras. Vi försöker planera från dag till dag, så att allt ska gå smidigt.

 

På tisdag lämnar vi Honolulu och går till Kauai, nordväst i Hawaiis ökedja. Där stannar vi ca två veckor innan vi seglar mot Alaska. Vi följer redan nu väderläget med hög- och lågtryck över norra Stilla Havet för att se när det stabibliserar sig.

 

En sorts slutsummering över Honolulu utifrån våra erfarenheter:

 

Det bästa:

Att ligga vid brygga med färskvatten

Det går att ta sig runt med buss över hela ön

Snabbt internet

Hilton Hotels fyrverkerier varje fredag

Harbor Pub – happy hour, en bägare gott öl för 10 dollar, bra för fyra personer

Trevliga människor som bor på båtar i hamnen (också en hel del udda personer, vissa trevliga andra bara konstiga)

”Allt” finns att köpa eller beställa

Bra flygförbindelse med Europa

Roligt att gå på Waikiki beach och titta på folk

 

Det sämsta:

Mycket båtar, folk, bilar, höghus

Långt till inköpsställen

Allt bygger på att man är bilburen

Stadsljud hela tiden

Dyrt

Haleolono Harbor på Molokai, en övergiven hamn som erbjuder bra skydd mot vind och vågor samt efterlängtad avskildhet.

Molokais västra kust, två kilometer sandstrand, var ska vi slå läger? Vi gjorde en heldagsutflykt med buss. Bussen var gratis (!), men man fick gärna lämna en liten slant som gåva.

Udo badar i de brytande vågorna.

Jag fotograferar först innan det blev ett dopp för mig också.

U-båten Bowfin i Pearl Harbor. Pearl Harbor är ett "måste" då man är i Honolulu. Det är en sorts blandning av museum och minnesplats. Hawaii har fortfarande mycket militär aktivitet med flyg och marin verksamhet.

Joar och Grant, glada gäster ombord.