Mala, Maui

23 februari

 

Vi ligger för ankar utanför Mala Wharf, strax väster om Lahaina på Maui. Idag är det varmt och disigt, en svag växlande vind och Orca gungar stillsamt i dyningen. Hundra meter bort dyker en knölvalshona med sin kalv och lite längre ut ser vi hopp och dyk från många andra valar. Så här års finns det ca 10 000 knölvalar runt Hawaii. Det är helt fantastiskt att ha dem nära och på kvällarna kan vi höra deras sång inifrån båten.

 

För en vecka sedan lämnade vi Hilo på the Big Island. Som alltid med kluvna känslor, nyfikna på något nytt, men tråkigt att lämna en plats där vi trivts och lärt känna trevliga människor. Veckan har innehållit blandade upplevelser, en inblick i långseglarlivet kanske;

 

Söndag – vi avslutar våra pågående båtjobb

Måndag – frukost på Ken´s Pancakeshouse tillsammans med seglarvänner. Avfärd, vid vågbrytaren i Hilo Bay håller vi på att gå på en valhona med kalv, hon passerar precis framför bogen. För motor upp utefter kusten. På natten fin undanvindssegling mot Maui. Den ökända kanalen mellan öarna korsas utan probem med vågor eller vind.

Tisdag – vi ankrar utanför en lång sandstrand. För mycket vind och vågor för att komma iland. Vi är också trötta. En nattsegling är jobbigare än att vara ute en vecka eftersom kroppen inte hinner ställa  om sig.

Onsdag -  vi går västerut för att hitta en mer skyddad ankarplats. Trångt och mycket korall överallt och vi vågar inte lägga i ankaret med risk för att skada korallen. Det kan dessutom ge höga böter. Vi fortsätter västerut och kommer till Mala.

Torsdag – Mycket vind och krabba vågor under dagen, vilket gör det jobbigt (och blött!) att komma iland. Vi stannar ombord. På kvällen hör vi att ankarkättingen fastnat i något på botten. Vi försöker komma loss med motorns hjälp, men lyckas inte. Orolig natt, om vi får högre dyning kan i värsta fall kättingen ryckas av.

Fredag – vi jobbar hela förmiddagen på att få loss ankarkättingen från en järnbalk med cement som ligger på botten. Udo snorklar och dirigerar och jag försöker köra loss oss. Det går inte att fridyka eftersom djupet är 12 meter. Äntligen loss och vi hittar ny ankarplats. Udo snorklar runt hela området och det ser fritt ut. Som tur är det mycket klart vatten och man kan se botten upp till 15 meter. På eftermiddagen igen mycket vind och ingen landstigning.

Lördag -  äntligen kommer vi iland och promenerar runt Mala. Här finns en del restauranger och ett shoppingcenter med vanligt utbud samt en livsmedelsaffär. Vi handlar lite färsk mat. På eftermiddagen på väg tillbaka har vi frisk vind och krabb sjö och vi är dyngsura när vi kommer ombord. Varm dusch på akterdäck (”svart påse”). Lyxig lördagmiddag, med färska jordgubbar till efterätt.

Söndag -  Brian, som bor på en segelbåt i närheten, kommer och hälsar. Vi handlar mer bensin till jollen och fyller en vattendunk. Promenad till Lahaina, turistorten i närheten, där vi strosar runt, kollar in deras marina och äter lunch. Roligt också att bara sitta och titta på folk. Promenad hem igen. Lugnt vatten!

 

Om några dagar seglar vi till Molokai, den lilla ön mellan Maui och Oahu. Vi räknar med att vara i Honolulu i mitten av mars.


Fotot nedan är på en knölval som ser sig om ovanför vattenytan. Tyvärr vill de inte så gärna vara med på kort, särskilt inte med en amatörkamera som vi har.