Augusti 2015 Kodiak till Seldovia

Vi har sett mycket djur under vår sommarsegling, men några av de vackraste är maneterna. Det finns mängder och av olika sorter. Tur att vattnet är så kallt att man inte blir badsugen.

Shuyak är en ö norr om Kodiak och Afognak. Det är naturskyddat område med barrskog som kunde vara nästan var som helst i Skandinavien. Vi gjorde flera vandringar på fina stigar. Skillnaden mot att gå i skogen som jag är van är att vi sjöng, pratade och tjoade nästan hela tiden för att tala om för björnarna att vi var på väg. Trots avsaknaden av tystnad var det fint, och vi såg mycket fågel, bäver och hjort.

Två björnar på väg ned mot bäcken för att äta kvällsmat. Detta var enda gången vi hittills sett björnar på riktigt nära håll. Vi var flera personer på andra sidan vattnet och det kändes aldrig hotfulllt.

I Kitoi, Afognak Island, fick vi komma ombord på en fiskebåt medan de tog upp sin fångst. Röret man ser är en sorts "dammsugare" för fisk. Mannen längst ned till höger använder en sorts gummituta på lång stång för att skrämma laxen in mot mitten av nätet.

Detta är lax! De är på väg upp i en liten flod för att lägga sin rom. Vi såg dem vid en fiskfarm som föder upp "smålaxar" från rommen. Farmen är ett kooperativ och ägs av fiskare för att stödja den vilda laxen. Vi blev visade runt och hade en trevlig pratstund med de som jobbar där. Förmannen kom också ombord på Orca. Som många andra gästfria, generösa Alaskabor vi träffat gav de oss både färsk och inlagd lax.