24 november

Taiohae, Nuku Hiva, Marquesas


Så har vi bytt den klassiska söderhavsutsikten i Fakarava mot Marquesas vulkaniska berg, grönska och djupa vikar. Det är mycket vackert och på kvällen kan man känna en svag doft av blommor från land.


Vi seglade direkt till Nuku Hiva som är den största ön i gruppen och ligger åt nord. Seglingen tog en vecka och gick efter omständigheterna bra. Med svaga eller måttliga ost och nordostvindar kunde vi sträcka nästan hela vägen och behövde bara göra ett slag på 10 M för att nå en av de sydligare bukterna på ön. Hela första veckan låg vi i en obebodd vik, men med en liten by på gångavstånd. Där bor Monet och Matias som flyttade från Taiohae, huvudorten, när de gick i pension. De har fruktodlingar och ordnar måltider för seglare och enstaka turister. Av Monet fick vi och köpte bananer, papaya, mango, stjärnfrukt, avokado och citroner. I de byar vi varit har vi blivit väldigt vänligt bemötta, kunnat konversera på vår stappliga franska och nästan alltid fått frukt med oss på vägen.


Sommaren – saison chaud – det vill säga den varma säsongen har precis börjat. Det innebär också mer vågor och vind från nordliga sektorn och därför har vi legat i några olika vikar på södra sidan. Det är ungefär 30 grader i genomsnitt i luften och nästan lika varmt i vattnet. Luften är ganska fuktig och det kommer ofta någon regnskur. Våra vandringar upp i dalarna har vi gjort tidigt på morgonen för att undvika den värsta middagshettan. Myggor och knott trivs också! Ombord har vi väldigt få, men när man kommer upp i skogen är det riktigt besvärligt. På något sätt lyckas de hitta just de ställen där man inte kommit åt med insektssprayen. Några nätter med dålig sömn har det blivit, men så här i efterhand känns det ändå som det är värt kliandet att få se de fantastiska vattenfallen, höga klippsidorna och den gröna skogen.


Om några dagar ska vi segla tillbaka till Hawaii. Det innebär att vi kommer tillbaka till norra halvklotet och byter sommar mot vinter! Det var tre år sedan sist. Det är ca 2000 M och vi räknar med tre veckor ungefär, så om inget oförutsett inträffar firar vi julen  i Hilo på ”the big island”.

Nuku Hiva, Marquesasöarna november 2014

Vandring på Nuku Hiva.

En dag gick vi lång promenad högt upp i dalen till ett högt vattenfall.

Gammalt och nytt i byn i Taipivai.

I Hakatea träffade vi Monet och Matias. Monet lagade en fantastisk traditionell marquesisk middag för oss. På bilden Monet tillsammans med seglarkompisarna Jan från Santana och Patrick från Allure.

Middagen bestod bland annat av rå fisk i kokosmjölk, brödfrukt, stekta bananer, getkött i kokosmjölk, sallad av grön papaya, pamplemousse (en sorts grapefrukt), vattenkrasse.

Udo tillsammans med en Tiki (gudabild) i Taipivai, Nuku Hiva.