12 februari

Quinched, Chiloé

 

Äntligen börjar vi se slutet på våra intensiva arbetsveckor. Orca är renskrapad under vattenlinjen och har fått ny bottenfärg. Ovan vattenlinjen har vi tagit ut alla ventiler/fönster, rostbehandlat skrovet samt målat. Nu återstår bara en liten bit av relingen att måla. Vi har också börjat proviantera för seglingen till och vistelsen i Franska Polynesien. Vi provianterar för sex månader till ett år. Överseglingen tar ca fem veckor, men vad vi hört är livsmedel dyrt i Polynesien, så vi vill ha så mycket mat som möjligt med oss. I måndags gick vi för motor till Chonchi och tankade diesel. Vi gick en och en halv knop snabbare nu med rengjord propeller och skrov! I går köpte vi 100 liter fotogen för spisen samt bensin till utombordaren. Det finns en del andra mindre jobb som ska göras, för tillfället håller Udo på att byta membran till watermakern och rigg och segel ska ses också över. Här i Quinched finns en bra snickare som gör nya blad till vår vindgenerator samt nya åror, allt i lätt och starkt chiloensk cederträ. Planerna framöver är att förhoppningsvis segla mot Valdivia nästa vecka och besöka några fina naturhamnar på vägen.

Marina Quinched sedd från klubbens lusthus.

Fest i Quinched tillsammans med båtbesättningar från Valdivias segelklubb. Maten lagas på heta stenar i marken och täcks med stora rabarberliknande blad. Vi åt rökt griskött, musslor av olika slag, korvar, en sorts potatiskakor som påminner om kroppkakor, färskpotatis samt bröd och den obligatoriska chimchurryn (salsa).

Udo målar den sista bottenfärgen.

En av Chiloés många träkyrkor i Nercon utanför Castro. Vi var på marknad i Nercon med traditionellt hantverk samt mat. Maten kallas Yoco och är en fett- och kolesterolchock, men gott, rökt griskött, friterade potatiskakor och friterat bröd. Det mesta av det traditionella hantverket är virkat, stickat och vävt av ull från får på ön samt en del finsnickeri.

Ann i kabinbanan i Bariloche, Argentina