24 maj

Puerto Williams


För en vecka sedan kom vi tillbaka till Puerto Williams. Det blev en liten ”segelsemester”, men inte riktigt som vi tänkt oss. Vi kom till Caleta Olla, ungefär 60 sjömil härifrån. Då hade vi två övernattningar på vägen. Sedan fick vi känna på Tierra del Fuegos ökända väder. Åtta dagar med regn, snö och hård vind. Som mest hade vi 40 cm snö på däck. Det gick ingen nöd på oss eftersom Caleta Olla är väl skyddad. Vi hade provianterat med god mat och vin ombord och dieselvärmaren fungerar utmärkt. Vissa dagar var det mysigt och trevligt att läsa böcker och fixa en del inomhus, men andra dagar hade vi tråkigt och var rastlösa. Vi var också besvikna att vi inte kunde se de fina glaciärerna. Nåväl vi kommer ju tillbaka den vägen.

 

Efter sex dagar i Caleta Olla kom våra holländska seglarkompisar på båten Santana dit. Vi har kommunicerat med E-post och över radio, men det var fem månader sedan vi senast sågs. Det blev ett kärt återseende med mycket snack om vad som hänt sedan senast.

 

Sista veckan i Puerto Williams har vi jobbat med att få Orca klar för att lämna henne två månader i Denis och Micalvis vård. Temperaturen här håller sig runt nollan på vintern och vattnet fryser inte, så det är inte så farligt. När vi låg i isen utanför Norrtälje var det 20 minusgrader under en dryg vecka och allt klarade sig bra. Just nu har vi snö och i förmiddags var det snöbollskrig mellan båtbesättningarna här. Vi är bjudna på middag till Santana tillsammans med Dominique och Chasper på Klepper, en schweizisk båt. Det är en väldigt fin stämning här på Micalvi i Puerto Williams där alla hjälps åt med det som behövs.

 

I morgon flyger vi till Punta Arenas och på söndag vidare till Europa. Vi återvänder i slutet av juli och beroende på vädret hoppas vi kunna börja segla västerut och norrut i Chile i mitten av augusti.

Caleta Olla och utsikt över Beaglekanalen

Puerto Navarino med Ushuaia i bakgrunden