25 februari

Quequen


Vi är fortfarande i Quequen. Just nu har vi ett lågtryck med en kallfront som passerar, men kanske kan vi segla efter det. Humöret går upp och ned i ungefär samma takt som väderutsikterna förändrar sig. Orca är tungt lastad med mat, dryck, vatten och diesel. Vi har nya spellistor på ipoden och nya böcker på våra Kindle. Motorn och riggen är kontrollerade. Vi har 1000 sjömil framför oss till Estreicho de la Maire. Om vi kan går vi direkt, annars finns det några få bra hamnar/ankarvikar utefter kusten.

Hamnen i Quequen och bron över till Necochea

En av gräsklipparna på klubben Vito Dumas

Udo fyller på diesel i dunkar på Guillermos pickup

gauchos, Uruguay14 februari

Quequen

Argentina

 

Den 5e februari lämnade vi Juan Lacaze och Uruguay. Som alltid när vi varit länge på ett ställe är det blandade känslor. Det är roligt och spännande att komma iväg och samtidigt vet vi att vi kommer att sakna platsen och människorna. Från Juan Lacaze kommer vi framför allt att sakna Lennart, vår båtgranne, som varit på sjön i hela sitt liv, men nu har det lugnt och skönt i Lacaze. Vi kommer också att sakna Adriana och Javier. En mycket vänlig, gästfri och hjälpsam läkarfamilj som hjälpt oss med läkarkontakter, bjudit oss på grillfest (parilla) i sitt hem och tagit oss på utflykt till Mercedes för att hälsa på gemensamma vänner.

 

Seglingen mot Mar del Plata tog två dygn med fin segling nästan hela vägen. Första natten var väldigt obekväm dock med besvärlig korssjö där Rio de la Plata möter Atlanten. Väl framme i Mar del Plata fick vi veta att det var regatta vecka. Det betydde att vi inte fick plats i någon av segelklubbarna utan ankrade i hamnen utanför. Det var också lätt kaotiskt med hundratal optimistjollar, laserjollar och andra segelbåtar. Stora kappseglingsbåtar anlände från Buenos Aires. Vi ägnade två dagar att klarera in i Argentina och proviantera några saker. Av franska seglarparet Patrick och Annemarie fick vi tips om att gå till Quequen och här är vi nu.

 

En bit upp i floden Rio Quequen ligger den lilla segelklubben Vito Dumas. Vi kan verkligen rekommendera denna hamn. Det är lugnt och skönt och både de som arbetar i klubben och medlemmarna är välkomnande och hjälper oss med skjuts för att hämta diesel mm. Vi ägnar större delen av tiden åt att proviantera diesel, vatten och mat, samt se över vissa detaljer på Orca. Långseglare kanske inte rör på sig så mycket när de seglar, men de sista dagarna har vi promenerat fem till femton kilometer per dag, oftast med många kilo på ryggen, så en del motion får vi. Förhoppningsvis kan vi segla söderut nästa vecka. Vi följer väderprognoserna noggrant och beslut fattar vi först dagen innan.

 

Summary in English:

We left Uruguay 5th of February and we are now in Quequen, approx. 70 miles south of Mar del Plata. As always when we have been in a place for a long time it is mixed feelings to leave. It is exciting and fun to sail again and sad to leave nice people and a nice place behind. Mar del Plata was chaotic and full of boats due to the regatta week. We didn´t get a place in one of the sailing clubs, but anchored outside. After two days we left for Quequen. A place we can warmly recommend tranquilo, and very helpful people at the club. We stay for some provisioning and wait for good weather before the next step towards Ushuaia.