15 maj

Paraty


Nu har vi varit en dryg månad i området runt Ihla Grande. Vi kommer att vara kvar här till mitten av juli, då våra uppehållstillstånd för Brasilien går ut. Därefter seglar vi så direkt som möjligt till Uruguay. I Brasilien får man först tillstånd att stanna tre månader, sedan kan man söka förlängning för ytterligare tre månader. Sammanlagt får man stanna 180 dagar av 365, vilket innebär att det inte går att lämna landet och komma tillbaka, utan man måste i så fall vänta sex månader. Brasilien är ett jättestort land och väldigt fint att segla i så det blir förstås problematiskt med den korta tiden. Alla seglare här pratar om sina ”extensaos” (förlängningar), risker med att vara här illegalt och eventuella strategier.


Så här på vintern är det inte så många långseglare runt Ihla Grande, ett tjugotal kanske. När vi går mellan de olika vikarna träffar vi samma båtar. De finns många ankarplatser runt själva Ihla Grande och på öarna runt omkring. Själva Paraty ligger i en fjordliknande vik på fastlandet. Vintervädret här är som en bra svensk sommar, 20-27 grader varmt, mest sol, men ibland några dagar med regn. Vindarna är oftast svaga, så vi har gått mycket för motor.

Under vår tid vid Ihla Grande har vi haft och kommer att få flera besök från Sverige. Anns bror med fru har varit här och just nu har vi vår kompis Monika ombord i två veckor. Det är väldigt fint att få vara tillsammans med familj och vänner som vi annars är långt borta ifrån. Det blir också trevligt med omväxling ombord. Vi jobbar mindre och seglar mer. Det blir mer upptäcksfärder, mer restaurangbesök och mer samtal.

 

På Ihla Grande finns flera fina vandringsstigar genom djungeln som man kan gå. Det är också fint att snorkla och bada här. Häromdagen gick vi tillsammans med Trees och Jan från holländska båten Santana en fyra timmars vandring till ett vattenfall. Vattenfallet var inte så märkvärdigt så här på vintern, men det finns en liten naturlig bassäng och vi kunde bada i färskvatten! Kallt och med små kräftor som nypte lite försiktigt i tårna, men skönt ändå.