Porto Belo

27 juli

I början av juli lämnade vi Ihla Grande – området för att gå söderut och är nu i Porto Belo i södra Brasilien. Vi väntar på bra vindar så vi kan ta oss de 400 sjömilen söderut till nästa bra hamn, Rio Grande do Sul. Därefter går vi till Uruguay. Vi har också lämnat det tropiska klimatet. Efter ett och ett halvt år i värmen har vi nu brasiliansk vinter med 15-18 grader, växlande sol och regn. Vi börjar långsamt vänja oss med varma täcken, regnkläder och underställ. Ännu har vi inte startat upp värmaren på båten dock. Hädanefter kommer också vindarna vara starkare och svårare att förutsäga. Vi följer det förutspådda vädret varje dag, men vi får se om vi kan gå nästa vecka eller om det tar flera veckor innan det lugnar ned sig lite. Vi har bunkrat med mat, diesel och fotogen (till spisen), och vi har förberett Orca för tuffare segling så vi är redo att gå med kort varsel.

 

Anns son, Joar, var med oss från Ihla Grande till Sao Fransisco do Sul. Vi gjorde relativt korta etapper och det blev mycket motorgång i svaga vindar. Sao Fransisco är en av Brasiliens äldsta städer. Vi låg utanför det marina museet och blev väldigt fint välkomnade av museichefen och av Alejandro som jobbar i museikaféet. De som arbetar på turistbyrån och myndigheterna vi träffade vid utklareringen var också mycket hjälpsamma. Bortsett från vädret har Santa Catarina, som delstaten heter, varit en mycket positiv upplevelse.

 

Här i Porto Belo ligger en annan långseglare med Emmy och Werner från Tyskland ombord. De är på väg norrut. Det är fint hur fort det går att få kontakt och hjälpas åt med utbyte av information, ordna diesel mm med andra seglare. I kväll ska i på middag till dem. Annars finns det inte många långseglare här nere i södern. Dels är det vinter och dels ses det oftast som en transportsträcka mellan Rio och Buenos Aires.