30 december

Puerto Sauce, Juan Lacaze, Uruguay


Äntligen har vi (eller rättare sagt jag, Ann) kommit igång med att skriva på hemsidan igen. Som ni ser har vi också gjort om en del så att det förhoppningsvis ska vara lättare för både oss och de som läser att orientera sig.

 

Vi har varit i Rio de la Plata sedan slutet av augusti och det får bli en sammanfattning av hur våren (eller hösten på norra halvklotet) har varit. Den största delen av tiden har vi seglat och legat i hamnar i den inre delen av Rio de la Plata, i Rio Uruguay och i Rio Negro, hela tiden på ”orientaliska”, dvs östra sidan. Uruguay heter Republica Oriental del Uruguay formellt.

 

Vår hemmahamn som vi återkommit till efter våra utflykter är Juan Lacaze. Juan Lacaze är en mindre stad uppbyggd kring en cellulosafabrik. Den har inte särskilt många argentinska turister som de flesta andra kuststäderna och inte heller någon klassisk kolonial charm som till exempel Colonia del Sacramento. Cellulosafabriken ligger nära hamnen och mullrar samt luktar vid vissa vindriktningar, men… Här är en bra skyddad hamn som dessutom är billig. Det är lugnt och skönt och inte fullt med båtar nu under högsäsong. De som har sin båtar här och de som driver den lilla segelskolan samt baren/restaurangen är väldigt trevliga och vi har fått information och hjälp som vi behöver och vi har haft fest ihop. Fest i Uruguay och Argentina innebär nästan alltid Parilla – grillat. Varje hamn med självaktning har service med proffsiga grillar att låna. I Juan Lacaze bor också svenske Lennart på sin båt Cabo de Hornos. Efter sin pension som sjökapten beslöt sig Lennart för att segla runt Kap Horn med sin segelbåt. På tillbakavägen bestämde han sig för att stanna i Uruguay och nu är han här.

 

Ett annat favoritställe i Uruguay är floden Rio Negro och staden Mercedes. Det är mest landsbygd med gröna kullar, fina stränder och kor förstås. Det går att hitta fina ankarplatser nästan överallt med bra skydd för alla vindar. Det finns nästan inga andra båtar där, bara någon enstaka liten fiskebåt eller motorbåt. Man kan göra små turer med jollen och hitta fina stränder för att grilla och bada.

I september lämnade vi Orca i Lennarts vård i Juan Lacaze och reste till norra Argentina tillsammans med våra holländska seglarkompisar Trees och Jan. I två veckor åkte vi långfärdsbuss, hyrde bil och bodde på vandrarhem eller små pensionat. Första dagarna var vi vid de stora vattenfallen i Iguazu vid gränsen till Brasilien och Paraguay. Sedan åkte vi till Salta, närmare gränsen mot Chile och Bolivia. Där reste vi runt på den torra, ökenliknande östra sidan av Anderna. Som högst var vi uppe på 5000 meters höjd. Snöklädda toppar finns, men först upp på ca 6000 meter. Det var fantastiskt vackert med berg i alla tänkbara färger, saltöknar på högplatåer och kaktusfält.

 

Tre veckor före jul kom Anns dotter Ragna med pojkvännen Ignas på besök till Buenos Aires. Vi var tillsammans med dem en dryg vecka i Buenos Aires och sedan seglade vi genom Rio de la Plata deltat till Rio Negro. Ju firade vi i Colonia del Sacramento, Uruguay. Buenos Aires är en stooooor stad. Vi såg en del av centrum, passade på att handla sådant som är svårt att få tag på här och fick vår värmare lagad. Det är långt till allt och det blev många timmar på tåg, bussar och i taxi. Men vi trivs bättre i mindre städer. Alternativet är nog annars att ligga ett par månader för att känna sig mer hemma.

 

Just nu har vi riktig sommar här med upp till 30 grader varmt vissa dagar. Med jämna mellanrum kommer sydvinden som svalkar någon dag eller två. Vi kommer att vara i Juan Lacaze några veckor för att förbereda vår resa söderut. Orca behöver en del service och vi har läkar- och tandläkarbesök att göra. Mot slutet av januari går vi till Mar del Plata och sedan Ushuaia. Vår plan är att stanna i Eldslandet och Patagonien ett drygt år, alltså två säsonger. Precis var och hur får vi se när vi kommer söderut. Chile har några bra hamnar där vi kan ligga över vintern.

 

Short version in English:

So this is really a short version of the short version in Swedish. We have been in Rio de la Plata area five months now. Mostly in the eastern Uruguayan side. Our “homeport” during this time is Juan Lacaze. It is a small town built around a cellulosafactory. This means of course that it is smelly and noisy at times, but it is a well-protected harbor, with nice people. Another favorite place in Uruguay is Rio Negro. It is charming countryside with lots of anchorages and beaches and almost no other pleasure boats. It is good for barbeque on the beach and swimming (just have to be careful with the current).


During two weeks we went “on vacation” with our Dutch sailing friends, Trees and Jan, to northern Argentina. We travelled by bus and rented car and stayed at hostels. The first stop was the waterfalls of Iguazu and after that we went to the northwest to see the eastern side of de Andes. They are desert mountains with small mountain villages, salt pans, cactus and beautiful colors.


Our plans are to stay here in Juan Lacaze for a couple of weeks to get ready for the sailing southwards. In the end of January we will go to Mar del Plata and then onward to Ushaia. We will spend two seasons in Tierra del Fuego and Patagonia.

Kväll i Rio Negro

Parilla (BBQ) på stranden

Trees och Ann i vattenstänk från Iguazu

Bergen kring Iruya, Salta, Anderna, Argentina

Trees och Jan, våra seglar- och resekompisar

Lama på vägen utanför Cachi

Ann på kaktusfält, nordvästra Argentina

Liten colibri som förirrat sig in i sittbrunnen.