17 augusti

La Paloma, Uruguay

 

Äntligen har vi kommit till Uruguay! La Paloma ligger precis norr om Rio de la Plata. Vi kom hit för en knapp vecka sedan efter fem dygns segling. Ungefär hälften av sträckan seglade vi med en kulingvindar från aktern och andra hälften hade vi ingen vind och fick gå för motor. Allt gick bra och vi såg både val och sjölejon på vägen! På vägen in anropade vi La Paloma port control och förutom de sedvanliga frågorna om båtnamn, hemmahamn mm fick vi bra vägledning in i hamnen. Sådant professionellt bemötande har vi inte fått sedan vi var i Lerwick på Shetland. Inklarering hos myndigheterna här har också varit väldigt enkelt, särskilt jämfört med den brasilianska byrakratin. Vi ligger vid kaj! Det var fem månader sedan sist.

 

La Paloma är en turistort och nu på lågsäsong ganska öde. Många affärer och restauranger är stängda och i hamnen ligger ett fåtal segelbåtar. Sedan vi kom hit har det inte kommit någon ny båt. Inte många seglar den här sträckan så här års. Vi går nästa vecka ”runt hörnet” till Piriapolis, det är ca 70 sjömil. Vädret här är ganska bra, ungefär 15 grader och med soliga och regniga dagar om vart annat. Vi har fått igång vår värmare som vi kör på mornarna och kvällarna. Den stappliga portugisiskan måste bytas ut mot en ännu mer stapplig spanska. Vi hoppas kunna lära oss en del basal spanska nu när vi räknar med att vara minst ett år i Uruguay, Argentina och Chile. Vi har några språkkurser ombord, och också spanskspråkiga filmer och tidningar.

 

Vi var ganska trötta när vi kom hit, inte för att seglingen var jobbig, utan kanske mer för att vi oroat oss för att den skulle vara det. Så vi har vilat en del, annars har det blivit tvätt, rengöring och sortering av stuvutrymmen under durkarna och liknande. Vi har en lång lista på större båtjobb vi vill göra när vi kommer till Piriapolis, bland annat är det dags att lyfta upp Orca på land för att måla botten.

 

Nu skall vi snart gå iland för att köpa mer diesel. Det finns ingen pump i hamnen utan vi tar våra dunkar och drar på kärra till bensinstationen i själva stan, ca en kilometer härifrån. Där finns också ett kafé med Wifi. I hamnen finns det vatten och landström, men inte så mycket övrig service.