17 oktober

Palmeira, Sal

 

Vi ligger i vår ”hemmahamn” och väntar på vår besättning. Anns dotter Ragna och hennes väninna Siri kommer med flyg till Sal den 22 november och att mönstra på och segla med oss till Salvador i Brasilien. Vi längtar iväg samtidigt som det blir sorgligt att lämna de människor som vi lärt känna här. Just nu pågår städ- och sorteringsprojekt på Orca. Vi blir fyra ombord istället för två och behöver göra plats för mer mat och packning. Vi ska ju också bo tillsammans under lång tid på liten yta så det är bra om alla grejor är på rätt plats. Vi jobbar också med en del mindre underhållsjobb och kontroller av rigg, motor mm.

 

Nu när vi börjar summera tiden i Kap Verde inser vi vad mycket vi upplevt och lärt oss. Nu kan vi ta oss fram på en sorts hemmagjord portugisisk-kreol. Vi kan prata (på en väldigt basal nivå) om väder och vind, om familjen och om Kap Verde. Vi kan handla på marknaden (och diskutera priset!) och i olika affärer, beställa dricka och mat, fråga om vägen och liknande. Som gäster i ett annat land har vi lagt oss vinn om att försöka vara artiga i den meningen att lära sig hur man hälsar, ber om ursäkt, ber om något osv. Att hälsa på Kap Verde är en ritual, som varierar med vem det är och var man är. Ett bom dia följ alltid av uttryck som todo bon, tu dret, tud kul mm. De motsvarar franskans ça va ungefär. Med vissa tar man i hand, med andra kindpussas man (kvinna till kvinna eller kvinna till man). Bland yngre är det vanligt att man hälsar med högra knogen som man sedan tar mot hjärtat.

 

Något annat som vi måste förhålla oss till är hur man gör som rik (förhållandevis) i ett fattigt land. För oss har det varit viktigt att ”visa respekt” för pengars värde. Det har inneburit att vi aldrig givit pengar till de barn som frågat (sällsynt, men förekommer). Vi ger i princip aldrig dricks, vilket Kapverdianer inte heller gör. Vi har lite pengar i plånboken och försöker undvika att betala med stora sedlar. Istället har vi givit födelsedagspresenter och liknande när det passat. Till exempel när lilla Josela föddes fick hon förstås en liten gåva, eller när Tilda fyllde år fick hon en sjal. Vi har bjudit på glass, grogue eller öl när vi suttit i sällskap. Vi har handlat eller anlitat tjänster av personer som vi vet har det knapert. För några månader sedan brann ett hus här i Palmeira ned och då samlade vi pengar bland seglare så att mamman kunde köpa madrasser och kläder till sina barn.