16 september

St Uxia de Ribeira

Vi är på samma plats som vid förra anteckningen. Vi har inte varit här hela tiden utan utforskat Ria de Arousa, bland annat Escarabote och Vilagarcia. För det mesta tiden för ankar, men i Vilagarcia låg vi i marinan.

De börjar bli höst även här. Det är fortfarande sommartemperaturer (svenska) på dagarna, men nätterna är svala. Barnen har börjat skolan och de spanska turisterna har åkt hem. Flera restauranger och cafeer har stängt eller ändrat sina öppettider. Vi ser inte heller längre till så många utländska segelbåtar. De flesta är i Algarve på väg mot Medelhavet vid det här laget, eller på väg till Madeira eller Kanarieöarna. Den stadiga nordanvindensom blåser här, särkilt sommartid, är inte längre så tillförlitlig. Vi kommer dock att hålla oss kvar åtminstone september ut.

 

Segelvattnen här är mycket fina och man kan välja om man vill ut på Atlanten eller om man håller sig till olika vikar i en Ria. Det vore lättnavigerat om det inte vore för alla ”viveros” – musselodlingar. Vikarna här är fulla av områden med en sorts flytbryggor där de odlar musslor under. De ska vara utmärkta med bojar, men det har vi bara sett en ännu så länge. Det är därför bra att navigera när det är ljust och god sikt. En fördel är att vi idag fick en påse med färska musslor av en fiskebåt som låg utanpå oss ( i kö) när vi tankade diesel.

 

Vi har fått besök av tullen. De kom en kväll till Escarabote och gick ombord för rutinkontroll. Vi hoppas att alla tullare vi möter kommer att vara lika trevliga. På spansk – engelska kollade de våra papper, tittade som hastigt under däck och småpratade.

 

Tom på El Viento från Skottland har varit vår båtgranne de sista veckorna. Han kallar bluewatersailing för ”maintenance in paradise”. Jag vet inte om Galicien är paradiset direkt, men vi stortrivs. Vårt maintenance/underhåll har sista vecka bestått i framför allt däcksmålning. På en stålbåt finns det alltid målarjobb. Däcket är inte helt klart, men kommer förhoppningsvis vara det då vi fortsätter till Portugal.

 

En sak som vi börjar lära oss är att uppskatta att allt går långsamt och tar tid för oss. Ett exempel är att handla mat. Oftast gör vi det tillsammans. Vi tar våra ryggsäckar och sedan en kort tur med jollen till en flytbrygga eller kaj där vi lägger till. Sedan är det oftast en eller två kilometer till centrum. Vi handlar på ”supermercado” , men också gärna i köttafären, grönsaksaffären, bageriet och fisk i saluhallen. Sedan måste vi ta en kaffe på ett kafé för att vila oss. Sedan går vi tillbaka till jollen och så tillbaka till Orca. Att stuva tar sedan ca en kvart till halvtimme beroende på mängden. Så har tre timmar gått av dagen!

 

4 september

St Uxia de Ribeira

Vi fortsätter sakta vår färd söderut och vårt utforskande av de spanska ”riorna” och större och mindre kustsamhällen. Nu ligger vi utanför en relativt stor stad, St Uxia. Här finns också en stor fiskeflotta. Det är inte så inriktat på turister här. Vi gläds åt att det finns flera båtaffärer och en stor fisk- och grönsaksmarknad. Våra nya båtgrejor börjar komma på plats. AISen är installerad och vi har en ny topplanterna. Idag ska vi prova den nya soluppvärmda duschen. En enkel, fiffig grej som består av en svart kraftig plastpåse på 20 liter med tillhörande slang och duschmunstycke. Den fylls med färskvatten och värms av solen. Sedan är det bara att duscha.

Vi börjar sakta komma ikapp med båtunderhåll som vi vill göra, men vårt arbetstempo är inte så högt. Vädret är soligt och fint och äntligen en hyfsad badtemperatur (20 grader). Vi räknar dock med att ha gott om tid under hela hösten. Vi blir nog kvar i Spanien fram till slutet av september. Sedan fortsätter vi söderut till Portugal och från någonstans söder om Lissabon går vi till Madeira.