28 juli

Howth, Dublin

Äntligen har vi lite värme och sol. Inte något att jämföra med tidigare värmebölja i Sverige, men 20 grader och växlande molnighet är vi glada för. Sedan en vecka har vi sällskap med svenska seglarkompisar, Lisa och Janne på Sallyruth. Det är trevligt att prata långfärdsliv, utbyta erfarenheter, bli bortbjuden på middag, ha sång- och musikkväll eller gå på puben tillsammans. I Howth ligger också oceanseglarna Lars och Erja med Ambika. Alla tre båtarna väntar på ny besättning. Vi blir kvar här i Howth till fredag. Imorgon kommer Vidar, Anns son, och ska segla med oss en vecka.

Vi ligger i vår andra stora marina. Den tidigare var Bangor utanför Belfast i Nordirland. Det är ganska lyxigt, men vi trivs egentligen bättre i mindre hamnar eller på svaj i en vik. Annars är det full fart här med turister och seglande barn och ungdomar. Båtar som kranas upp och ned ur vattnet.

Irland är fjärde landet som vi kommer till. Det verkar vara rätt dyrt här. Mat och hamnavgifter kostar mer än hemma i Sverige. Vi för bok över alla utgifter så att vi kan hålla koll på våra pengar. Vår budget är 10 000 kr per månad. Då räknas inte större inköp till båten eller hemresor in. Det har vi överskridit varje månad hittills, men vi lär oss nog så småningom. Norge var det billigaste landet hittills (!). Det beror troligen dels på att vi hittade fina hamnar som inte kostade något eller fick möjlighet att låna bryggplats. Dels på att vi var så medvetna när vi handlade mat eftersom vi visste att det var dyrt.

Vi har lyckats få ordning på den lilla laptopen så att vi kan ladda den på båten. Det betyder att vi är hyfsat självförsörjande på ström, så länge vi går för motor ibland. Vindgeneratorn ger inte så mycket ström vi skulle behöva så det måste åtgärdas. I Spanien eller på Kanarieöarna ska vi köpa solceller. Än så länge går vi oftast bara dagturer så elen är inte något problem. När Vidar åkt hem går vi över Biscaya så fort vi får bra vindar. Det blir vår första långa översegling med flera dygn till havs.

 

18 juli

Ornsay, Skye

Skottland

Det har gått relativt lång tid sedan vi skrev några anteckningar. Den ena anledningen är att vi befunnit oss i nordvästra Skottlands glesbygd, med inget internet och mycket begränsat med mobila nät. Den andra att vi varit fullt koncentrerade på segling, strömmar och lämpliga natthamnar. Det är en härlig känsla att vara så mycket i nuet, även om det blir en viss avskärmning.

Seglingen har gått bra bortsett från att vi överaskades av ”cyclonic winds” med byar upp till 22 m/s mellan Shetland mainland och Fair Isle. Det innebar både att bommen delvis åkte ur sitt fäste och att vi hamnade längre söderut och österut än vi ville. Nåväl, vi angjorde Pierowall på Orkney ett halvt dygn senare än beräknat. Vi har inte gått till Yttre Hebriderna som ursprungligen var planen. Det har varit hårda vindar och vi har föredragit att hålla oss mellan Inre Hebriderna och fastlandet där sjön är lite lugnare.

Hamnar har vi hitat genom Imrays seglingsguide, genom Per Holmlövs utmärkta bok ”Lycka är ett sommarskepp” och med lokala broshyrer. Vi har varit i Pierowall (där vi fick krabbor att koka till middag), flera fina naturhamnar utefter skotska kusten samt gått till några mindre samhällen, ex Loch Gairloch och Ornsay där vi är nu. Även om det inte finns något annat som ex affärer eller så finns det ofta en pub med gott öl och ibland folkmusik. Det är bra eftersom ölen ombord är slut och en stor del av färskvarorna likaså.

Det har gått ganska bra att beräkna strömmar. Reeds almanac går hyfsat lätt att förstå. Det mesta/värsta vi har varit med om är 5 knops medström och motvind på 12 m/s. Det innebär att det går fort som tusan, men att det bildas korta, otäcka vågor.

Vi har fint sällskap av olika sorters fåglar och djur. Får förstås, och på Orkney mycket kor. Makrill som vi fiskar, delfiner som leker, massor av fåglar, lunnefåglar, grisslor, havssulor, stormfåglar, trutar, labbar och andra vi inte vet namnet på. I en vik hade vi en grupp med ungefär tio sälar som närmsta grannar. Det blev vår kvällsunderhållning. TV saknar vi inte ännu. Inte heller Dagens Nyheter. Vi har inte någon riktig aning om vad som händer i världen. Däremot vet vi att pubägarens pappa dött eftersom flaggan i hamnen här är hissad på halv stång. Vi får se hur det blir fortsättningsvis oc h hur länge vi är kvar i vår lilla bubbla.

Skottland är fint, men vi har hört om värmebölja i Sverige och i Tyskland och vi är lite trötta på att alltid ha understället på och regn minst en gång om dagen. Det blir bra att komma söderut. Vi har fått tips om flera bra hamnar i Irland. Om det utlovade högtrycket kommer går vi över till Nordirland om 4-5 dagar.

 

7 juli

Lerwick, Shetland

Vi är kvar på Shetlandsöarna. Det var inte riktigt som vi planerat, men nu uppskattar vi att vi lärt känna Lerwick och öarna lite bättre. I Sverige och Tyskland är det värmebölja, vi har 15 grader som bäst och lågtryck på lågtryck som rullar in. Det betyder starka vindar och sol och regn om vartannat. Livet i hamnen är trevligt. Vi har några grannar från Canada respektive Tyskland som vi småpratar med. VHFen står oftast på kanal 12 som är Lerwick harbours kanal så vi kan ha koll på vad som händer i hamnen. Vi hittar till alla viktiga affärer, olika pubar och fish and chips-ställen.

Vi har gjort en utflykt på några dagar till Out Skerries, en liten ögrupp i nordost. Där bor ca 70 personer och vi blev väldigt väl mottagna. Eftersom Tyskland hade slagit England i fotboll (vilket alla hurrar för här) så kom några av killarna som jobbar på laxodlingen över med en lax. Vi gick på en liten basar med loppmarknad och underhållning i form av ett tal med inslag av lite sång. På Out Skerries träffade vi Caroline och Tony. De kommer från England och bor på sin båt och tillbringar sommaren på några få olika ställen. I vinter ska de ligga i Kirkwall på Orkney.

Vi kom tillbaka till Lerwick från Out Skerries för att ta emot Rolf och Arja, Anns bror med fru, som kom på besök. Vi var först besvikna över att inte kunna segla med dem, men när den besvikelsen gått över så har vi umgåtts, hyrt bil, gått på museum, promenerat, ätit och druckit gott.

På fredag går vi söderut. Om det blir Fair Isle, Orkney eller västra Skottland får vind och framför allt sjö och vågor bestämma.