31 december

Puerto de Mogan, Gran Canaria

 

Natten mellan 22 och 23 december seglade vi söderut till sydvästra Gran Canaria och Puerto de Mogan. Vi var fyra veckor i Las Palmas, längsta tiden hittills i någon hamn. Vi hyrde bil och såg en hel del av Gran Canaria. Det är en ö med kontraster, stenigt ökenlandskap, tomat- och bananodlingar, men också vackra berg och små byar. Övrig tid ägnade vi åt att handla och fixa sådant som vi inte hade tid eller råd med innan vi for från Sverige. Vi har köpt ett ankare, ett Rocna-ankare på 33 kilo. Nu har vi två tunga ankare för olika bottnar (Rocna och Danforth), samt två mindre ankare i reserv. Vi har också köpt en kortvågsradio, en Icom 718, för att kommunicera med andra båtar, kustradiostationer och ta ned väderfax. Solpaneler var nästa investering. Solpaneler, vindgenerator och släpgenerator ska göra oss relativt oberoende av landström eller ström från motorn. Som alltid fungerar inte allt optimalt, men elektrikern ombord jobbar på det. Från Sverige beställde vi en satellittelefon. Utöver detta en hel del mindre grejor, pengarna har alltså rullat, men nu tycker vi att vi har det mesta som vi behöver eller vill ha för bekvämlighets skull. Listan på prylar som man tycker att man borde ha kan göras lång så det gäller att sätta en gräns. Vi har börjat bunkra för att ha basvaror för cirka fem månader ombord. I slutet av januari går vi till Cap Verde och där är maten dyr och utbudet begränsat har vi hört. Vi har ännu inte bestämt när vi går över Atlanten till Brasilien, men det blir i alla fall före slutet av april.

Julafton firade vi traditionellt med Anns tre barn som flugit hit från Edinburgh, Oslo och Köpenhamn. På juldagen skulle vi göra en jolleutflykt med picnic till en närbelägen strand. Då fick vi vår första erfarenhet av en riktig häftig surf med brytande sjö. Vi kom iland, men väldigt blöta förstås. Jollen höll sig dock på rätt köl. Ut från stranden var det värre. Vidar och Udo fick hoppa i jollen och paddla ut snabbt mellan två brytande vågor och sedan starta motorn. Resterande tre fick simma ut till jollen. Det kan konstateras att Joar och Ragna simmar betydligt bättre och snabbare än Ann. Nåväl, det blev ett äventyr och en lärdom till nästa gång.

Idag är det sista dagen på året och vi har varit ute i åtta månader! Ikväll firar vi nyår med middag på Orca med besättningen från Nautica och Frigg – från Tyskland respektive Danmark.